Ove Ødegaard i Sparbank

Af Ove Torp, journalist og kunstanmelder
 
Ove Ødegaard har udsmykket Sparbank med ni sarte malerier i forbindelsen med flytningen til den smukke villa, der før husede Bonusbanken. Det er sådanne billeder, der har gjort Ødegaard populær både på hjemegnen Herning og Omegn - men også ud over landet. Det sarte, der ikke støder an, men har sin styrke i farverne, der henter fantasien ud på en flyvetur. Ove Ø., som han hedder her i huset, bor i Snejbjerg, har tegnet altid siden drengetiden i hjembyen Lemvig, siden på herning-egnen med høj himmel, nu fuldtidskunstner. Oliemalerier færdiggøres ofte i atelieeret ved Limfjorden med det særlige lys.
 
Ødegaard er kolorist, forener lys, farver, stemninger og mennesker. Inspireret af især Skagen og Paris, i de senre år dog mindre stedbestemt. Nu synes det at være almene inspirationer, mennesket som begrænset markering i forhold til naturen og storbyen.

I flere årtier har Ødegaard søgt efter noget bag motiv, steg og farver, en søgen der får os til at tænke og føle. I mange år var han en travl erhversmand, der som romantisk maler betragtede sig som naturalist. Arbejdet med kunsten var en nødvendighed ved siden af det andet. Og smukt er det med tiden blevet at flyve med ham på farvernes vinger. Ikke den store forandringskunst i samfundsmæssig forstand. Men så i følelsernes land som en Mogens balle. Eller som en Anna Ancher i Skagen. Store sammenligninger måske, men også hos Ødegaard er menneskene indlejret i farvernes budskab. På en egen måde, der fortæller, at lyset skal kunne komme til, også når man som kunstner har sine vanskelige dage og nætter - for det har man naturligvis, når man laver kunst.

Hos Ove Ødegaard får lyset lov til at sætte spor også i det figurative. Lyset som en mulighed i eksistensen forbinder sig med motivernes og farvernes lys. Tidløst men også i tiden.
Udsmykning af Hernings smukkeste patriciavilla fra 1906. Tidligere Bonusbanken nu Spar Bank, som har overtaget lejemålet og udsmykningen.
Ove Ødegaard  | Tlf.: +45 22 14 60 89